Waarom is preventie zo belangrijk?
Als we van te voren preventieve maatregelen nemen in de woning, bedrijf of wat voor object dan ook, dan kan men de kans op ongedierte op een
enorme manier reduceren, mits men deze maatregelen weet vol te houden en te continueren.
Als men het ongedierte buiten kan houden scheelt dit vervuiling van woning of pand, aangevreten etenswaren (dozen en verpakkingen),
verminderde kans van overbrengen ziektes/bacterien door b.v. muizen, ratten, zilvervisjes die door uitwerpselen en dergelijke onze etenswaren
infecteren, knaagschade aan meubels, stoffen, balken en kabels (kans op kortsluiting en dus brand) enzovoort.
Milieu
het is het streven van de overheid om vanwege het milieu steeds minder sterke en dus schadelijke stoffen toe te laten ten behoeve van de
bestrijding van ongedierte. Dit houdt dus in dat het accent meer en meer ligt op de wering van plaagdieren en het uitvoeren van preventieve
maatregelen dan op het langdurig werken met giftige stoffen om de plaag te stoppen of te verhelpen.
Er wordt door de bestrijdingstechnicus dus vaker gelet op zaken als hygiene, bouwtechnische mankementen of eventueel toe te passen
maatregelen en/of aanpassingen zoals bijvoorbeeld roosters plaatsen, het afdichten van gaten en kieren, drangers op deuren, toestand riool en
andere afvoersystemen, etenswaren opbergen in goed afsluitbare trommels, in magazijnen voorraden opslaan op pallets en/of stellingen en dus
niet los op de grond en ga zo maar door.
De ligging
en de directe omgeving van het object zijn belangrijk; ligt er geen zwerfvuil, hoe is de locatie van het pand. Staat het midden in de stad of op een
open veld of staat het in de directe omgeving van water, zijn er tuinen rondom het object of is er veel onkruid, is er een strook straatwerk of grind
rondom het object om ratten te weren…. kortom teveel zaken om op te noemen, maar waar wel op gelet moet worden en zonodig aangepakt
moeten worden.
Ook hier wordt een plan van aanpak gemaakt met korte en lange termijn doelen, afhankelijk van de prioriteiten die gesteld worden.
PREVENTIE